Mobilný telefón už nie je len pracovným a komunikačným nástrojom

10.02.2017 Bratislava

Bratislava 10. februára (TASR) - Začiatok mobilnej komunikácie na Slovensku sa viaže s rokom 1991, keď bol v analógovej mobilnej sieti NMT 450 uskutočnený prvý mobilný hovor a následne začala komerčná prevádzka siete. Záujemcovia na začiatku nemali možnosť výberu mobilného operátora, lebo bol len jeden.

Mobilné telefóny boli spočiatku umiestnené v motorových vozidlách, neskôr boli k dispozícii aj prenosné, ktoré boli na dnešné pomery veľmi objemné a ťažké. Mobilný telefón si vtedy zaobstarávali len firmy a majetní občania. Platilo sa aj za prijaté hovory. Prvá GSM sieť bola na Slovensku spustená v roku 1997 a záujemcovia už mali na výber zo služieb dvoch mobilných operátorov, a to Globtel (dnešný Orange) a Slovak Telekom. Postupne pribúdali nové služby, klesali ceny, zmenšovali sa mobilné telefóny a rástlo pokrytie mobilnými sieťami.

Tretí mobilný operátor O2 dostal povolenie v roku 2006 a štvrtý SWAN v roku 2013. Regulácia a zvyšujúca sa konkurencia na trhu priniesli rozširovanie a skvalitňovanie služieb. Pri zmene operátora je možné ponechať si bezplatne svoje telefónne číslo. Ceny za služby a zariadenia podstatne klesli, mobilné služby sa stali dostupnými. Mobilný telefón už nie je len pracovným a komunikačným nástrojom, ale umožňuje rýchly prístup k informáciám a zábave.

Podľa Romana Vavra z Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb na Slovensku už niekoľko rokov je viac aktívnych SIM kariet na poskytovanie verejnej mobilnej telefónnej služby, ako je počet obyvateľov. Na každého obyvateľa, vrátane dojčiat, v priemere vychádza viac ako jedna aktívna SIM karta. K 30.06.2016 poskytovali na Slovensku služby štyria mobilní operátori, ktorí evidovali cca 7,1 milióna aktívnych SIM kariet z toho cca 6 miliónov bolo na poskytovanie verejnej mobilnej telefónnej služby.

V súčasnosti prebieha zber údajov od operátorov platných k 31.12.2016. Prvé výsledky naznačujú, že celkový počet aktívnych SIM kariet na Slovensku stúpol na cca 7,3 milióna, z toho cca 6,2 milióna na poskytovanie verejnej mobilnej telefónnej služby. Obyvatelia Slovenska vygenerovali v mobilných sieťach v 1. polroku 2016 viac ako 5,3 miliardy minút hovorov a poslali viac ako 1,3 miliardy SMS správ.
 

Vyberte región